20 ciekawostek o jedzeniu

20 ciekawostek o jedzeniu

1. Badania dowodzą, że jemy też oczami. Z małego zapełnionego po brzegi zjemy mniej niż z dużego talerza wypełnionego tą samą ilością jedzenia. Mniej jemy z niebieskich talerzy. Wybierajmy też potrawy duże objętościowo, ale niskokaloryczne, np. główka sałaty.

2. Dieta frutariańska polega na jedzeniu wyłącznie surowych warzyw i owoców, z przewagą tych drugich. Jedząc odpowiednie ilości można dostarczyć do organizmu odpowiednie ilości białka, węglowodanów i tłuszczy. Konieczne będzie suplementowanie witaminy B12, która naturalnie występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego.

3. Kilka lat temu popularność zdobyła dieta białkowa. Opierała się na chudym białku pochodzącym z kurczaka, serków wiejskich, chudych twarogów. Białko jest wprawdzie podstawowym budulcem mięśni, ale spożywane w nadmiarze może doprowadzić do uszkodzenia nerek.

4. Informacja o sytości dociera do mózgu dopiero po 20 minutach od zapełnienia żołądka. Jeżeli po posiłku czujemy nadal głód, odczekajmy 20-30 minut.

5. Istnieje koncepcja diety zgodnej z grupą krwi. Osoby o danej grupie pewnych grup posiłków nie powinny jeść w ogóle, to właściwie cztery różne diety przeznaczone dla poszczególnych osób ze względu na obecność antygenów uniemożliwiający odpowiednie trawienie, np. dieta osób z grupą krwi 0 powinna być oparta na białkach zwierzęcych.

6. Za najzdrowsze diety na świecie uznano dietę wegetariańską i śródziemnomorską. Udowodnione, że osoby żywiące się w ten sposób chorują mniej, a żyją dłużej, rzadziej też cierpią na choroby związane z otyłością.

7. Rocznie na świecie spożywane są tony kakao i czekolady. Ziarna kakaowca dojrzewają na drzewach. Istnieje obawa, że za kilka lat spożycie produktów czekoladowych przekroczy możliwości produkcyjne. Kakao i wyroby czekoladowe zdrożeją.

8. Zalecane jest spożywanie produktów, które zawierają jak najwięcej antocyjanów. To związki, które zapobiegają namnażaniu komórek rakowych, badania nad innymi pozytywnymi skutkami spożywania nadal się toczą. Najwięcej antocyjanów znajduje się w ciemnych roślinach, np. czerwonych winogronach, czarnym ryżu, jagodach, borówkach, czerwonym winie.

9. Spożywając dużo słodyczy i słodkich napojów szybciej odczuwamy głód. Zawierają one cukry proste, które szybko trawione powodują gwałtowny wyskok glukozy we krwi. Glukoza równie szybko opada i powstaje uczucie wilczego głodu.

10. Akoria to zaburzenie psychiczne polegające na nieodczuwaniu sytości.

11. Nie istnieje coś takiego jak produkty z ujemnymi kaloriami. Niektóre osoby mają zdanie, że są produkty, które można jeść bez wyrzeczeń bo ich strawienie lub ogrzanie spali więcej kalorii niż sam produkt dostarcza. To tak nie działa. Niestety, lody nie odchudzają.

12. Podczas II wojny światowej główną plagą w Warszawie był głód. Posiłki dla mieszkańców były wydawane w kilku punktach w mieście. Żeby się do nich dostać trzeba było przejść wiele kilometrów i stać w kilkugodzinnej kolejce. Największym problemem była zima. Zanim posiłek został doniesiony do domu zmieniał się w bryłę lodu. Najczęściej były to zupy ugotowane z pszenicy, kaszy, obierek ziemniaczanych, warzyw korzeniowych, fasoli. Wielką rzadkością były mięsne okrawki.

13. Balut to tradycyjne danie kuchni azjatyckiej. Jest to kurzy zarodek, ugotowany w skorupce. Mimo mało zachęcającego wyglądu (kurczaczek ma pióra, dziób i łapki) krążą opinie, że balut smakuje jak jajko ugotowane na twardo.

14. Kuru to choroba kanibali. Chorowały osoby, które podczas rytuałów jadły ludzkie mięso. Ostatnie plemie kanibali to Fore, do dzisiaj zamieszkuje tereny Papui Nowej Gwinei. Zrezygnowali z jedzenia ludzkiego mięsa w 1957 roku. Nadal żyją osoby chorujące na kuru.

15. Superfoods to rośliny, które ze względu na zawartość wielu witamin i związków mineralnych mogą być nie tylko podstawą diety, ale wykazują właściwości wręcz lecznicze. Zaliczamy do nich m. in. komosę ryżową, jagody goji i kamczackie, jarmuż, czosnek, siemię lniane.

16. Napoje energetyczne są jednym z najniebezpieczniejszych drinków. Zostały całkowicie zakazane w Danii i Norwegii, Francja wprowadziła ograniczenia sprzedaży. Pobudzenie powstaje w wyniku zastosowania mieszaniny dużej ilości cukru, kofeiny i kwasów. Są udokumentowane przypadki śmierci w wyniku nadmiernego spożycia, także wśród nastolatków.

17. MOM to mięso oddzielone mechaniczne lub chemicznie, odrzut po produkcji lepszej jakości wędlin i kiełbas. Są to resztki mięsa zdrapane z kości, dzioby, racice, chrząstki, skórki, tłuszcz. Można kupić pasztety i wędliny, których głównym składnikiem jest MOM, a czystego mięsa jest mniej niż w kociej karmie. Czytajmy uważnie etykiety.

18. Afrodyzjaki to produkty spożywcze podnoszące libido i sprawność seksualną. O ile większość osób wie, że afrodyzjakami są owoce morza, szampan, truskawki, czekolada to niewiele osób wie o tym, że bardzo silnym afrodyzjakiem jest korzeń pietruszki. Zawiera olejek eteryczny, który pobudza macicę. Setki lat temu właściwości pietruszki były znane, wykorzystywano to w konstruowaniu nazw domów uciechy.

19. Banany zawierają związek odpowiedzialny za szczęście i energię. To oczywiście skrót myślowy, chodzi o tryptofan, który odpowiada za gospodarkę energetyczną. Po spożyciu banana organizm produkuje naturalne endorfiny.

20. Uzależnienie od cukru wykazuje podobieństwo do mechanizmów uzależnienia od nikotyny lub alkoholu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *